jobbrafel nyíl
Kölcsei Gergely / Vizsgamunka
Középfokú képzés

Lakberendező

Mit ad a KREA?

A Lakberendező képzés magas szinten való megvalósításánál a KREA Design Iskola a közel 30 éves felnőtt művészeti oktatásban szerzett tapasztalataira épít. Lakberendezőként magas fokú művészeti, környezetesztétikai, vizuális és szakmai tervezési tudás birtokában, a közvetlen emberi környezetet tudatosan alakítod majd. A képzésben egyedi látásmóddal rendelkező konceptuális tervezővé válsz, aki képes megtervezni a különböző urbánus és vidéki magán életterek komplex bútorozását, és a térben használt anyagok, színek, formák harmonikus látványát.

A képzésben rutint szerzel a különböző lakástípusok funkcionális berendezésére, egyedi stíluskoncepció alapján megtervezed az életterek látványát, textilezését, világítását, dekorációját. A tervekből komplex tervdokumentációt készítesz, amit megtanulsz verbálisan és vizuálisan magas színvonalon prezentálni a megrendelőnek. A dokumentáció tartalmazza a műszaki téri terveket, a 2D és 3D látványterveket, stílus moodboardokat, a konkrét kiviteli bútortablókat, színterveket, anyagválasztásokat és a konszignációs táblázatot. Megismered a stílustrendeket és design tendenciákat, a hazai és nemzetközi design bútorok, textilek, enteriőr dekorációk tervezőit és forgalmazóit, a legújabb hazai és a nemzetközi piacon elérhető innovatív termékeket és technológiákat.

Hol tudsz elhelyezkedni? Milyen karrier vár rád?

Piacképes portfóliód lehetőséget ad arra, hogy elhelyezkedj belsőépítészeti projektek kivitelezését vállaló design cégeknél, világhírű design termékeket forgalmazó cégeknél. Lehetőséged van önálló tervezőként is dolgozni, különböző design termékeket forgalmazó üzletet nyitni, vagy akár concept store-t is működtetni.

Miért válaszd a KREA-t?
 • A KREA közel 30 éves szakmai tapasztalatokkal képez lakberendezőket, elsőként hozta létre az Enteriőr designer és az Enteriőr stylist szakot. Közös tematikai alapokkal dolgozunk minden szakon, így a különbség nem a minőségben, hanem a tervezési témákban és az oktatási időintervallumban van. A 2 éves képzési struktúrában is magas szinten sajátítod el a szakmát és tervezői szemléletet. Alumni hallgatóink bizonyítják, csak komoly szakmailag megalapozott tudással lehet ezen a területen dolgozni.
 • Felnőttként lehetőséged van a pályamódosításra. Egyedülállóan itt tanulhatsz esti rendszerben felső és mester szinten magániskolai (nem állami) keretek között.
 • A szak strukturális felépítése alkalmazkodik az oktatás és a piac jelenkori elvárásaihoz, így eldöntheted, hogy a belsőépítészet, vagy a lakberendezés területét választod, vagy enteriőr stylistként, design és brand menedzserként elsősorban az eventek és a kreatív menedzsment színterére lépve szeretnél profi szakemberré válni.
 • Az Enteriőr szakok között átjárási lehetőség van, vagyis 2. illetve a 3. lezárt félév után be lehet adni a kérelmet másik szakon való tanulmányokra. Lehetőséged van a tanulmányok befejezése után is folytatni a tanulmányaidat az enteriőr képzés bármelyik szakán.
 • A képzés gyakorlatorientált, valós piaci szituációkat modellezünk le, így a képzés alatt is nagy rutint szerzel a tervezésben és a prezentációkban.
 • A KREA Design Iskola a magyar felsőoktatás és felnőttképzés 3 legjobb intézménye közé tartozik, amit rangos szakmai díjak, elismerések és megvalósult projektek is igazolnak.
 • A tanári kara professzionális elméleti szakemberek, művész tanárok, építészek, belsőépítészek, neves stylistok és art directorok. A tematikákat közösen a KREA konceptuális tervezési módszertanának megfelelően állítjuk össze.
 • Szakmai kapcsolatokat építesz a tanulmányaid alatt. A KREA számára alapvető fontosságú az oktatás és a szakmai élet szoros összefonódása, így a különböző szakmai előadások, szimpóziumok és workshopok keretében személyesen is találkozhatsz a szakma meghatározó képviselőivel, tervezőkkel, a design termékeket forgalmazókkal, menedzserekkel és kivitelezőkkel.
 • A KREA egyedülállóan hozta létre a Personal Branding rövid kurzust, ahol lehetőséged nyílik arra, hogy a saját brandépítés és coaching területén is fejleszd magad. Önfejlesztésre épülő énmárka kurzus biztos alapokat ad egy olyan önazonos brand építéséhez, ami rezonál a személyiségeddel, céljaiddal és a stílusoddal. A lifestyling kurzuson cél, egy életforma-modell felépítése, amely felöleli az élettér, a testkultúra, az egészség, valamint a kulturális szokások területeit.
kevesebb
részletek gomb nyíl
A szak kiemelt témakörei és tantárgyai
Digitális látványtervezés
Koncepció & stílustervezés
Kortárs design trendek
Kortárs építészet
Lakberendezés elmélet
Minta & formatervezés
Programismeret
Szakmai prezentáció
Textiltervezés
Urbánus tértervezés
Vidéki tértervezés
Építészeti térrajz
Épületszerkezettan

Áttekintő

események naptár ikon

4 félév / 690 - 720 óra

fekete info ikon

óra ikon

2-3 alkalom/hét (3-6 óra/nap)

esti képzés ikon

Esti - I. képzéstípus

(16:30 - 21:15)

Délutáni/esti - II. képzéstípus

(11:30-16:15 és/vagy 16:30 - 21:15)

helyszín ikon

Tantermi képzés

bizonyítvány ikon

Lakberendező középfokú állami bizonyítvány (opcionális), Programkövetelmény száma: 02124001

bizonyítvány ikon

Magániskolai (nem állami) magyar és angol nyelvű felsőszintű tanúsítvány

pénz ikon

Képzési díj:

460.000 Ft / félév

*az összeg áfamentes

*a félévente fizetendő képzési díj 6-10%-ot emelkedhet

jelentkezem a kurzusra

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést az enteriőr szak világába!

1
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést az enteriőr szak világába!

2
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést az enteriőr szak világába!

3
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést az enteriőr szak világába!

4
3
jobbra nyíl fehér
jobbra nyíl fehér

Tantárgyak

1. év

Kortárs design trendek
Lakberendezés elmélet
Urbánus tértervezés
Vidéki tértervezés
Koncepció & stílustervezés
Minta & formatervezés
Textiltervezés
Digitális látványtervezés
Épületszerkezettan
Építészeti térrajz
Programismeret
Szakmai prezentáció
Művészettörténet

2. év

Kortárs építészet
Bútorstílus történet
Designtörténet
Kulturális antropológia
Kortárs design trendek
Lakberendezés elmélet
Urbánus tértervezés
Vidéki tértervezés
Koncepció & stílustervezés
Minta & formatervezés
Textiltervezés
Digitális látványtervezés
Anyagismeret
Bútoripari ismeretek
Építészeti térrajz
Kreatív business
Szakmai prezentáció

3. év

No items found.

4. év

No items found.
design iskola hallgató munkát tervezdesign iskola hallgatói képeket ragasztanak művész papírradesign iskola brandingelt tervező ceruza

Amennyiben bővebb információra lenne szükséged, keresd fel Liliánát, szakmenedzserünket az alábbi email címen: maros.liliana@kreaiskola.hu

A fent látható tantárgyi struktúra tájékoztató jellegű, az iskola a változtatás jogát fenntartja!

Felvételizőknek

A felvételi vizsgák személyes elbeszélgetésből és a felvételi feladatok prezentációjából vagy egyes szakokon helyben elvégzendő feladatból állnak, amelyek várhatóan szakonként különböző napokon kerülnek majd lebonyolításra. Az adott szak pontos felvételi dátumát érvényes jelentkezés leadása után hamarosan e-mailben küldjük. A szak felvételi feladatairól itt olvashatsz bővebben!

jelentkezem

Felvételi követelmények

A digitálisan elkészített felvételi feladatokat a felvételi elbeszélgetés előtt 3-5 nappal el kell küldeni az iskolának! A felvételi elbeszélgetés időpontjáról és a felvételi feladatok elküldéséről további információkat a jelentkezés leadását követően küldünk!

A feladatok megoldásához nem szükséges semmilyen előzetes tudás. A felvételi bizottság a jelentkező kreativitására, vizuális látásmódjára és gondolkodására kíváncsi.

Felvételi feladatok

A - A design szeretete / Inspiráló design-oldal. Válassz ki 3-5 építészettel, enteriőrrel, formatervezéssel és designtrendekkel kapcsolatos, általad követett Instagram-oldalt, blogot vagy más online felületet, amelynek vizuális tartalmát példamutatónak tartod. Ezek címét tüntesd fel a motivációs levélben.

B - Vizuális élettér & lifestyling. Gyűjts az alább megadott témára képanyagot, azt egészítsd ki szöveggel, majd rendezd az egészet egy egységes vizuális prezentációba. A prezentációt készítheted fotómontázs technikával, de bemutathatod moodboard-ként is.

Moodboard: vizuális ötlettár, mely egy adott koncepció, fogalom mentén gyűjt képeket, színeket, formákat, hangulatokat egy egységet alkotva.

Montázs: képek összeillesztése egy művészi vagy gondolati egységgé.

Témakörök, amelyekre térj ki 6 db különálló tablóban:

1. Bemutatkozás - Készíts magadról egy vizuális képet, ahol bemutatod stílusjegyeidet (öltözködés, hajviselet stb.). A bemutatáshoz használhatsz fiktív képeket, a kép utalhat külső és belső tulajdonságokra.

2. Enteriőr - Mutasd be az elképzelt enteriőrödet. Lehetnek kész enteriőrök, de lehetnek külön bútorok és kiegészítők is.

3. Exteriőr - Mutasd be az elképzelt élettered kültéri elemeit, (épületek, utcák, terek, parkok és egyéb exteriőrök). Fiktív városról vagy vidékről készíts gyűjtést.

4. Hobbi - Képpekkel mesélj különleges hobbidról, mivel foglalkozol szabadidődben.

5. Kulturális szokások - Kedvenc könyvek, zenei programok, kedvenc múzeumok, galériák, színdarabok.

6. Gasztronómiai styling - Vizuálisan jelenítsd meg kedvenc ételeidet, kulináris élményeidet, tálálasi módokat, terítékeket, általtad kedvelet éttermek és kávézók hangulatát.

Forrásként szakmai fórumokat használj (folyóiratok, weboldalak, blogok, trendmutató fórumok), illetve inspirálódj a KREA Pinterest oldalán, ahol többek között moodboard-ra és montázsra is találsz példát az ’ENTERIŐR felvételi 2021’ mappában (LINK).

C - Felvételi elbeszélgetés. Kötetlen személyes elbeszélgetés (kb. 15 perc), ahol megismerjük a jelentkező rátermettségét, motiváltságát, kulturális tájékozottságát és érdeklődését. Továbbá együtt kielemezzük a beadott felvételi feladatok megoldásait.

ALÁBBIAK NEM KÖTELEZŐ ANYAGOK
 • Rajzmappa bemutatása. Tartalma: kockológia, natura, drapériarajz, alakrajz, portré szabad összeállításban. Mennyisége: 15-20 db rajz
 • Szakmai portfólió

Jelentkezés menete

1

Online jelentkezési lap kitöltése

2

Érettségi bizonyítvány feltöltése

Amennyiben a felvételi időpontjáig nincs meg, elegendő bemutatni a szeptemberi tanévkezdéskor.

3

Motivációs levél feltöltése

 • Terjedelme: maximum 2 db A4-es oldal

 • Tartalma: név és elérhetőségek, iskolai tanulmányok, esetleges szakmai előélet, a szak választásának indoklása, kedvenc hazai és nemzetközi tervezők, szakmai fórumok és médiumok ismertetése, egyéni jövőkép bemutatása.

4

Regisztrációs díj + tandíj I. részlet befizetése

Regisztrációs díj: 25 000 Ft
Tandíj I. részlet (helyfoglaló): 100 000 Ft

 • Bank átutalással

 • Online fizetéssel (Stripe)

Gyakran ismételt kérdések

Mikor indul legközelebb a képzés?

Minden enteriőr képzésünk – Lakberendező, Enteriőr & Event Stylist, Enteriőr Designer - Belsőépítész, Design & Brand menedzser – esetében szeptemberben indul az új évfolyam. Keresztfélévben nem indítunk új csoportot, a beiratkozás és a tanévkezdés minden évben ősszel van. Már elindult évfolyamhoz a tavaszi félévben nem lehet csatlakozni.

Mi a különbség az Esti - I. képzéstípus (16:30-21:15) és a Délutáni/esti - II. képzéstípus (11:30-16:15 és/vagy 16:30-21:15) között?

A Lakberendező, Enteriőr & Event Stylist, Enteriőr Designer - Belsőépítész képzések esetében heti három nap jelenléti oktatási struktúrában szerveződik az órarend. Ezen heti három nap időbeosztása az Esti - I. képzéstípus esetében mind a három napon 16:30-21:15 közötti idősávra esik, míg a Délutáni/esti - II. képzéstípus esetében a heti három napból két nap 11:30-16:15 között és egy nap 16:30-21:15 között kerülnek megszervezésre az órák. Hogy milyen képzéstípusú csoport(ok) indul(nak) az adott tanévben az a felvételizők igényétől függ.

Szükséges előzetes, enteriőr területén szerzett tanulmány, szakmai tapasztalat?

Sem előzetes tanulmány a területen, sem szakmai tapasztalat nem feltétele a jelentkezésnek, mindenkit az alapoktól indítunk el. Korábbi szakterületi ismeret esetén azonban bizonyos tantárgyakból való felmentés lehetséges, mely egyedi elbírálást igényel.

Van-e online képzés, esetleg hétvégi oktatás?

Minden enteriőr képzésünk – Lakberendező, Enteriőr & Event Stylist, Enteriőr Designer - Belsőépítész, Design & Brand menedzser – személyes jelenlétet igényel, az órák kifejezetten gyakorlatorientáltak. Az iskolánkban megszerezhető ismeretanyagot leghatékonyabban személyesen tudjuk átadni, mely mellett fontosnak tartjuk a személyes jelenlét általi közösségépítést is. Online órákat csak rendkívüli esetben hirdetünk. Hétvégi képzéseink nincsenek. Az oktatás alapvetően hétköznapokon zajlik, azonban egy-egy kivételes esetben (workshop, külsős szakmai program, céglátogatás stb.) előfordulhat hétvégi óra.

Van-e átjárási lehetőség a képzések között?

Az első 2 félévben van lehetőség átjárni a Lakberendező, az Enteriőr & Event Stylist és az Enteriőr Designer - Belsőépítész képzések között. Váltásra lezárt félév után van lehetőség – tehát félév közben nem lehet váltani, továbbá minden esetben kikérjük a szaktanárok véleményét, hogy ajánlják-e az illetőnek a képzésváltást az iskolai teljesítménye alapján.

Miben különbözik az Enteriőr Designer - Belsőépítész képzés a Lakberendező képzéstől?

A két képzés közötti legmarkánsabb különbség, hogy míg a Lakberendező képzésen a 2 év alatt a résztvevők kizárólag magánéletterek tervezésével foglalkoznak, addig az Enteriőr Designer - Belsőépítész képzésen a magánéletterken túlmenően középületek (úgy mint kulturális közösségi terek, étterem, üzlet- és irodahelyiség, szálloda) tervezésével is megismerkednek hallgatóink a 4 év alatt. Pontosabb információért kérem tekintse meg az online szaktájékoztatónkat.

Miben különbözik az Enteriőr Designer - Belsőépítész képzés az Enteriőr & Event Stylist képzéstől?

A két képzés közötti legmarkánsabb különbség, hogy míg a 2 éves Enteriőr & Event Stylist képzésen a résztvevők kizárólag magánéletterek tervezésével foglalkoznak, addig az Enteriőr Designer - Belsőépítész képzésünkön a magánéletterken túlmenően középületek (úgy mint kulturális közösségi terek, étterem, üzlet- és irodahelyiség, szálloda) tervezésével is megismerkednek hallgatóink a 4 év alatt. Az Enteriőr & Event Stylist képzésben résztvevők képzési programja olyan ismereteket tartalmaz szemben a másik képzéssel, mint catering tervezés, arculattervezés, esemény styling, hagyományok és ünnepek feldolgozása és stíluskoncepcióba ültetése, rendezvény menedzsment. Pontosabb információért kérem tekintse meg az online szaktájékoztatónkat.

Miben különbözik az Enteriőr & Event Stylist képzés a Lakberendező képzéstől?

A két képzés műszaki tudásban ugyanolyan szinten van, magánéletterek tervezésével foglalkoznak a 2 év alatt. Ezen túlmenően azonban az Enteriőr & Event Stylist képzésben résztvevők képzési programja olyan ismeretekkel egészül ki, mint catering tervezés, arculattervezés, esemény styling, hagyományok és ünnepek feldolgozása és stíluskoncepcióba ültetése, rendezvény menedzsment. Pontosabb információért kérem tekintse meg az online szaktájékoztatónkat.