Kovács Péter PhD

designteoretikus, építészkritikus
@

A középiskolai magyartanárság (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) mellett másfél évtizede foglalkozom szakújságírással, főként építészeti kritikákat, cikkeket (OCTOGON, Építészfórum), illetve kortárs tánckritikák (Táncművészet) jegyzek. A bölcsészeti tanulmányaim (magyar szak, összehasonlító irodalom és kultúratudomány szak) befejezése után 2016-ban nyertem felvétel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Művészettudomány/Designkultúra-tudomány szakára, 2024-ben védtem meg a doktori dolgozatomat és szereztem ezáltal doktori fokozatot. Fő profilom azonban a tanítás, ez teszi ki a mindennapjaim jelentős részét.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani? 

A KREA rendkívül motiváló intézmény számomra, mert remek, felkészült hallgatókkal találkozom. Igényes munkákat állítanak össze, gyakran kérdeznek és érdeklődnek a tanított tárgyaim iránt. Úgy látom, az elsajátított tudásegyüttes a tervezői szemléletükhöz is aktív módon hozzájárul.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak? 

Számomra a tanítás legfontosabb eleme a közös gondolkodás, egymás látásmódjának megismerése. Érdekel, hogy egy-egy jelenség, témakör kapcsán a hallgatók miket vesznek észre, milyen gondolatok fogalmazódnak meg bennük. Mivel egy órán sokféle háttér, szemléletmód találkozik egymással, ezek termékenyen tudnak hatni egymásra, formálják az embert.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

A legfontosabb dolog véleményem szerint a kíváncsiság. Legyen nyitott arra, hogy esetlegesen távolinak tűnő ismeretekkel, területekkel találkozzon és ezekből inspirációt merítsen. Egy-egy érdekes gondolat, impulzus a legkülönfélébb helyekről érkezhet, és sokszor ezek jelentik a kulcsot valamilyen probléma megoldásához. A nyitottság mellett fontos az elhivatottság, amely abban segít, hogy az ember a saját munkáját a lehető legmagasabb színvonalon tudja végezni. Ezt az olthatatlan tudásvágyat érdemes mindig megőrizni. 

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Enteriőr
Kortárs építészet
Bútorstílus történet
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon