Gulyás Judit

Textile designer, textilművész
owner
@ Gulyás Judit textilművész
@

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségiztem 1980-ban, utána 1985-90 a Magyar Iparművészeti Főiskolán – kéziszövő-falikép szakon – diplomáztam és 1990-93 között mesterdiplomát szereztem, ugyanitt. 2004-2006 között a Doktori Iskolában a Magyar Iparművészeti Egyetemen abszolváltam.

Kutató és kísérletező szellemiségű művészként, alkotóművészetem középpontjában főként a textil- és papírművészetben kifejtett tevékenységem vált életmódommá, és kapott elismerést. Textilművészként elsősorban kézi szövött, autonóm szemléletet tükröző, egyedi szőnyegeket és faliképeket készítek, melyek az adott építészeti térrel és belsőépítészeti megoldásaival összehangoltak, de egyedi megoldásaival – szabálytalan alakzataival, mintázataival, fakturális megoldásaival és dekoratív színvilágával – a tér önálló látványelemei is egyben.

Számos újításom került díjazásra, (2004-ben Formatervezési Nívódíj). Magyarországon először mesterdiplomáztam hand-tufting technikával készített egyedi szőnyeggel, azóta is hazánk első hand-tufting tervezőjeként és a műfaj megújítójaként tevékenykedem. Számos külföldi és magyar elismerés mellett munkásságomat 2019 –ben állami díjjal tüntették ki, elnyertem a Ferenczy Noémi szakmai díjat.
1997 óta alapító tanárként és óraadó művésztanárként tanítok textilt, mintatervezést a KREA Design Iskolában.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani?

Szabad szellemű, igazi művészeti műhely, ahol a szakmai minőséget vezető értéknek élem meg. Az iskola folyamatos megújításán dolgozunk, mindig fejlesztve és módosítva, a hallgatói visszajelzések és igények messzemenő figyelembevételével. Minden kolléga abból a szakmából, művészeti ágból él, amelyet itt oktat, ennél hitelesebbet el sem tudok képzelni, mivel az állandó tapasztalatokat bevisszük az iskolába, ahol átadhatjuk azt a hallgatóknak is. Talán mindebből adódik az a jó légkör, amibe az ember becsöppen, amikor órát jön tartani. A kollégákkal tiszteljük, becsüljük egymást és többekkel baráti szálak is összekötnek minket.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Kísérletező alkat vagyok. Hajtanak előre az újabb és újabb gondolatok, melyek két ágon párhuzamosan futnak az életemben. Több mint két évtizede vagyok kiállító művész a fal-, és tértextil autonóm műfajban, papírművészként is díjazott. Emellett designerként egyedi szőnyegeket készítek hazai és külföldi piacra egyaránt, igényes magántulajdonú terekbe, de középületekben is számos referenciám van. A természeti struktúrák a design vonalamon különleges formájú szőnyegek készítésére inspirálnak, és ugyanezek az "erőterek" kelnek életre más minőségben, filozofikusabb formában fali textiljeimen, papírművészeti alkotásaimon is.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Szeretem az alkotás flow-ját, tudom, hogy kreativitással, alkotással mindenkit meg lehet nyitni és ettől mindenki felszabadultabb, boldogabb lehet. Az önfeledtség nem szabad, hogy eltűnjön a gyermekkorunkkal, aki használja ezt a különleges teremtő erőt, lelkében nem öregszik. Művészi munkám során rengeteg tapasztalattal gazdagodom és érzem, hogy ezt át folyamatosan kell adnom!

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Legyetek bátrak, folyamatosan fejlesszétek magatokat, kísérletezzetek és ne engedjétek meg magatoknak a rutint. Ahhoz, hogy korszerűek maradjunk, újra és újra meg kell haladnunk önmagunkat, ezért nem kell megijedni a komfort zónánkból való kilépéstől. Sokat kell dolgozni, de ez azért nem ijesztő, mert a kreatív munka az játék, és a többi fontos, megvalósításhoz szükséges izzadás, már belső kényszer lesz! Egy percre se hagyják abba az alkotás!

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Enteriőr
Textiltervezés
Mintatervezés
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon