jobbrafel nyíl
Szeverényi Zsófia / Diplomamunka
Felsőszintű képzés

Divat- és jelmeztervező

Mit ad a KREA?

A KREA három éves magas színvonalú képzésén átfogó tudásra tehetsz szert az öltözék- és jelmeztervezés területén. A koncepció fókuszú módszertannak köszönhetően egy adott témában kutatva, vizuális asszociációk létrehozásával megismered a kreatív tervezői gondolkodási folyamatot, létrehozva az analitikus elemző, és az intuitív gondolkodás szintézisét. Az elméleti háttér tudás gerincét adó művészetelméleti, divat elméleti, formatani és színtanulmányok tapasztalatait később tudatosan építed be terveidbe. Megtanulod a divatillusztráció és műszaki rajz kézi és digitális technikáit, valamint a kivitelezéshez szükséges anyagismereti, szabászati és varrási technológiákat.

A tervezés feladatokban találkozol az alap ruhadarabok tervezésével, majd a teljes kollekciókat alkotsz a különböző témákban mint a streetwear, sportswear, fashion rebranding, personal styling. Az art projektekben a legelvontabb kreációtól eljutsz egy konkrét irodalmi mű vagy produkciók jelmezeinek tervezéséig. A diploma témákban lehetőséged lesz az egyéni tervezői stílusodban, a legmagasabb szinten kiteljesedni, és tudatosan felkészülni a választott szakmai területre. A végzett divat- és jelmeztervezők folytathatják tanulmányaikat a Fashion brand designer szakon.

Hol tudsz elhelyezkedni? Milyen karrier vár rád?

Divattervezőként a 3 éves képzése alatt is fontos, hogy szakmai tapasztalatokat szerezz, és csapattagként dolgozz. Elhelyezkedhetsz divatipar a különböző területein, divatmárkáknál, vagy a gyártással kivitelezéssel foglalkozó cégeknél itthon és külföldön. Fontos hogy valós piaci körülmények között legyél részese a szakmai közegnek, a gyártás és anyagbeszerzés területén is láss rá kivitelezés fázisaira. Kellő tapasztalattal akár megalkodhatod a saját márkádat. Megtalálhatod a helyed a filmiparban vezető jelmeztervező mellett, vagy dolgozhatsz különböző produkciók fellépő ruháinak előkészítésében is.

Miért válaszd a KREA-t?
  • A KREA képzése gyakorlatorientált, ellentétben a felsőoktatási intéményekkel itt nem általános textiltervezést tanulsz, hanem kizárólag divat és jelmeztervezésre fókuszálhatsz. Az elsődleges cél hogy az itt végzettek képes legyenek a trendnek és piaci elvárásnak megfelelő divatmárka létrehozására, illetve a concept art projektek révén a jelmeztervezés felé orientálódni.
  • A KREA Design Iskola a magyar felsőoktatás és felnőttképzés 3 legjobb intézménye közé tartozik, amit rangos szakmai díjak, elismerések és megvalósult projektek is igazolnak.
  • Felnőttként lehetőséged van a pályamódosításra. Egyedülállóan itt tanulhatsz esti rendszerben divat- és jelmeztervezést felső szinten (nem állami) magániskolai keretek között.
  • A tanári kara professzionális elméleti szakemberekből, művész tanárokból és divatmárkák vezető tervezőiből áll. A tematikákat a KREA konceptuális tervezési módszertannak megfelelően állítják össze.
  • A KREA számára alapvető fontosságú az oktatás és a szakmai élet szoros összefonódása, így a különböző szakmai szimpóziumok keretében személyesen is találkozhassanak a divatszakma meghatározó képviselőivel, tervezőkkel, fotósokkal, modellügynökség vezetőivel, kreatív ügynökségekkel, menedzserekkel.
  • A  végzett diákjaink nagy sikert értek el a szakmában: Szilágyi Dóri /ADIDAS egyik vezető tervezője/, Szegedi Kata /KATA SZEGEDI alapítója és tervezője/, Áron Eszter / AERON alapítója és tervezője/, Tóth Melinda /DAIGE alapítója és tervezője /, Bódis Boglárka /ELYSIAN alapítója és tervezője/, Cselényi Eszter /CELENI alapítója és tervezője/, Csukovics Brigitta /CUKOVY alapítója/, Pákozdi Alexandra és Varga Zsófia /ÉMÉ alapítói és tervezői/, valamint Varga Viktória /VIKTORIA VARGA alapítója és tervezője/ hazai és nemzetközi karriere igazol.
kevesebb
részletek gomb nyíl
A szak kiemelt témakörei és tantárgyai
Art projekt - ruha objektek
Divatillusztráció & digitális látvány
Divatmarketing
Kollekció tervezés & styling
Kortárs divat és tendenciák
Művészet és médiakultúra
Női & Férfi kollekciók tervezése
Produkciós ismeretek
Sportöltözék tervezés & kiegészítők
Szabás-varrás & kivitelezés
Ékszer & öltözék kiegészítő tervezés
Öltözék & jelmeztervezés
Öltözék & jelmeztörténet

Áttekintő

események naptár ikon

6 félév / 1274 - 1300 óra

fekete info ikon

óra ikon

3 alkalom/hét (3-6 óra/nap)

esti képzés ikon

Esti képzés

(16:30 - 21:15)

helyszín ikon

Tantermi képzés

bizonyítvány ikon

Divat-és jelmeztervező középfokú állami bizonyítvány, Programkövetelmény száma: 02134001

bizonyítvány ikon

Magániskolai (nem állami) magyar és angol nyelvű felsőszintű tanúsítvány

pénz ikon

Képzési díj:

530.000 Ft / félév

*az összeg áfamentes

*a félévente fizetendő képzési díj 6-10%-ot emelkedhet

jelentkezem a kurzusra

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést a divat szak világába!

1
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést a divat szak világába!

2
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést a divat szak világába!

3
3

Nézd vissza online tartalmainkat és nyerj betekintést a divat szak világába!

4
3
jobbra nyíl fehér
jobbra nyíl fehér

Tantárgyak

1. év

Kortárs divat és tendenciák
Öltözködéskultúra & történet
Divatillusztráció & digitális látvány
Divattervezési alapok
Öltözéktervezés
Formai kísérletek
Szabás-varrás & kivitelezés
Rajz & divatrajz
Programismeret
Művészettörténet

2. év

Kortárs divat és tendenciák
Divatillusztráció & digitális látvány
Öltözék & jelmeztervezés
Szabás-varrás & kivitelezés
Programismeret
Szakmai szimpóziumok

3. év

Kortárs divat és tendenciák
Öltözék & jelmeztervezés
Szakmai szimpóziumok

4. év

No items found.
design iskola hallgató munkát tervezdesign iskola hallgatói képeket ragasztanak művész papírradesign iskola brandingelt tervező ceruza

Amennyiben bővebb információra lenne szükséged, keresd fel Ferencet, szakmenedzserünket az alábbi email címen: divat@kreaiskola.hu

A fent látható tantárgyi struktúra tájékoztató jellegű, az iskola a változtatás jogát fenntartja!

Felvételizőknek

A felvételi vizsgák személyes elbeszélgetésből és a felvételi feladatok prezentációjából vagy egyes szakokon helyben elvégzendő feladatból állnak, amelyek várhatóan szakonként különböző napokon kerülnek majd lebonyolításra. Az adott szak pontos felvételi dátumát érvényes jelentkezés leadása után hamarosan e-mailben küldjük. A szak felvételi feladatairól itt olvashatsz bővebben!

jelentkezem

Felvételi követelmények

A felvételi feladatokat a felvételi elbeszélgetés előtt 3-5 nappal bedigitalizálva el kell küldeni, valamint a felvételi elbeszélgetésre az eredeti munkákat el kell hozni! A felvételi elbeszélgetés időpontjáról és a felvételi feladatok elküldéséről további információkat a jelentkezés leadását követően küldünk!

A feladatok megoldásához nem szükséges semmilyen előzetes tudás. A felvételi bizottság a jelentkező kreativitására, vizuális látásmódjára és gondolkodására kíváncsi.

Felvételi feladatok

1. Mutass be egy számodra ideális lifestyle-t vizuális képekben, kiegészítő szöveggel és készíts ebből egy PPT-t. Feldolgozási javaslat: Készíts montázst vagy moodboardot az általad megálmodott lifestyle főszereplőjéről, egy női karakterről. Készíts moodboardokat életstílusáról: élettér, étkezési szokások ,kulturális szokások, testkultúra és egészség. (Lehet egy vagy több moodboard is) Készíts moodboardokat az őszi/téli, illetve a tavaszi/nyári öltözék és kiegészítő szettjeikről, amikor dolgoznak, sportolnak, illetve kulturális programokon vesznek részt!)

2. Molinót vagy papírt használva tervezz öltözéket szabászbabán geometriai formákból a felvételi napján helyben (KREA-ban) elvégzendő feladat.

3. Felvételi elbeszélgetés - Kötetlen személyes elbeszélgetés (max.10–15 perc), ahol megismerjük a jelentkező rátermettségét, motiváltságát, kulturális tájékozottságát és érdeklődését. Ezt követően pedig, bemutatásra kerülnek a felvételi feladatok.

NEM KÖTELEZŐ

1. Tervezz 3 öltözékből álló kollekciót! Hogyan alakul át női karaktered öltözéke a jelenlegi helyzetben, amikor az otthona lett a munkahelye, a fitness- vagy jógaterme, valamint az étterme.  A terveket bemutathatod kézi vagy számítógépes rajz formájában, és amennyiben tudod, tűntesd fel, hogy milyen anyagokból készítenéd az adott öltözékeket!

2. Merre tart ma a divat? Fejtsd ki gondolataidat arról, hogyan látod a divat jövőjét!  Fognak-e változni a trendek és milyen irányba? Vagy teljesen eltűnnek, esetleg átalakulnak? Milyen tendenciákat indíthatnak el a korunk társadalmi, környezeti világában megjelenő változások? Ezek hogyan befolyásolhatják a divatipart? Milyen változásokat eredményezhetnek az életünkben, hogyan hatnak öltözködési, vásárlási és egyéb szokásainkra? Végezz kutatómunkát, de ügyelj arra, hogy a saját gondolataidra, véleményedre vagyunk kíváncsiak! A feladatot szabadon teljesítheted max. 3 oldalas esszé formátumban, vagy képi és szöveges anyag vegyítésével (ppt, pdf). A kutatómunkádhoz a www.businessoffashion.com oldalt ajánljuk, de más forrást is használhatsz! (Kérjük, ezeket tüntesd fel a munkád végén!)

Jelentkezés menete

1

Online jelentkezési lap kitöltése

2

Érettségi bizonyítvány feltöltése

Amennyiben a felvételi időpontjáig nincs meg, elegendő bemutatni a szeptemberi tanévkezdéskor.

3

Motivációs levél feltöltése

  • Terjedelme: maximum 2 db A4-es oldal

  • Tartalma: név és elérhetőségek, iskolai tanulmányok, esetleges szakmai előélet, a szak választásának indoklása, kedvenc hazai és nemzetközi tervezők, szakmai fórumok és médiumok ismertetése, egyéni jövőkép bemutatása.

4

Regisztrációs díj + tandíj I. részlet befizetése

Regisztrációs díj: 25 000 Ft
Tandíj I. részlet (helyfoglaló): 100 000 Ft

  • Bank átutalással

  • Online fizetéssel (Stripe)

Gyakran ismételt kérdések

Kinek való a képzés?

Azoknak szól aki divatmárkát szeretne építeni, nemzetközi vagy magyar márkáknál szeretne dolgozni, aki divatszakértő és blogger akar lenni, de annak is akik önálló vállalkozóként a divat business területén látja a jövőjét. Ajánlott annak aki a filmiparban, vagy különböző produkciókban szívesen foglalkozna jelmeztervezéssel.

Miben más a KREA képzése, mint a többi kurzus?

Egy szakma felsőszintű elsajátítására a felsőoktatásban 3-5 évre van szükség, így a KREA is ezt tartja szem előtt. Viszont míg az egyetemeken Textiltervező szakon általánosabban foglalkoznak textillel, addig a KREA az első perctől a divattervezésre és a jelmeztervezésre teszi a hangsúlyt. A szakma teljes megismerésére és a szakmában rejlő lehetőségek kiaknázására lehetőség van, egy olyan komplex művészi látásmódot, és módszertani eszközt ad a hallgatók kezében amivel az adott területen minden kreatív projektben tudnak hasznosítani.

Van-e online képzés?

Minden képzésünk, így a divat szakok is személyes, és kifejezetten gyakorlatorientáltak. Az iskolánkban megszerezhető ismeretanyagot, és a kreatív szemléletet leghatékonyabban személyesen tudjuk átadni. A szakmai kompetenciákat nem lehet online térben elsajátítani, aminek feltétele a 3D látásmód és formai megközelítés, és nem utolsó sorban valós kreatív közeg, a valós szakmai kapcsolatépítés.Online órákat csak rendkívüli esetben hirdetünk.

Van-e előfeltétele a kurzusra való jelentkezésnek?

Nincs szükség előzetes tudásra. A felvételi vizsgán a motivációdra, gondolkodásmódra, vizuális látásmódra és egyéni megoldásaidra vagyunk kíváncsiak. Természetesen előnyt jelenthet, ha már van egy ki tapasztalata elsősorban a szabászat és varrás területén, de nem kizáró ok ha teljesen kezdő vagy, mert nem várunk el szakmailag tökéletes megoldásokat, hiszen ezeket a képzésen fogod megtanulni.

Fashion stylist szeretnék lenni, de nincs semmilyen elővégzettségem. Érdemes a Personal Branding rövid kurzussal kezdeni?

Nem érdemes, Personal Branding egy önfejlesztő rövid kurzus, nagyon kevés kapcsolódás van a két szak között. Nem épül egymásra. Ha valaki mégis a rövid kurzust választja, de szeretne Fashion stylist lenni, a közös órákat beszámítjuk a későbbi tanulmányaiba.

Nem a KREA-n végeztem, de szeretném folytatni a tanulmányaimat Fashion Brand Designer szakon. Mi a teendőm?

A Fashion Brand Designer szak más iskolában végzetteknek 2 év. Sajnos nagyon nagy színvonalbeli és tartalmi különbségek vannak az iskolák között. A KREA a Fashion Brand Designer szakra már a Divat és jelmeztervező szak 2. évében a kollekcióban való gondolkodás alapjait építi. A jelentkezőknek a felvételi vizsgán, a motivációs levélen túl, a szakmai portfólióval kell bizonyítani a szakmai rátermettségét.

Mennyi időt kell áldozni a képzés teljesítésére?

Az oktatás a Divat és jelmeztervező szakon heti 3 nap, a Fashion Brand Designer 1-3 hétköznapon fog zajlani. Ezen felül a konzultációkra és feladatokra hétről hétre készülni kell, tehát az oktatási napokon felül is szükséges időt szánni a KREA-ra. Sokan munka mellett végzik a képzést, de mindenképp érdemes átgondolni az egyéni teherbírás határait, mert kétségkívül nagy elköteleződést kíván a szak elvégzése. Egy biztos, a beletett energia megtérül, amit számos KREA alumni sikersztori, és a magas elhelyezkedési rátánk is igazol.

Hogyan támogatják a képzés résztvevőit a mentorok és a tanárok a tanulási folyamat során?

A heti rendszerességű személyes konzultációk maximum 8-12 fős csoportokban zajlanak, ahol lehetőséged van egyénileg visszajelzést kapni a munkádról. Mivel a KREA-n aktív, a piaci szférában dolgozó szakmabeliek tanítanak, így mindig naprakész és releváns információkkal tudnak ellátni. Az órákon meghallgatjátok egymás prezentációit, így lehetőséged van a sajátodon kívül más munkájából is tanulni. A felsőbbéves diákjaink mentoring órákon segítenek a vizsgákra való felkészülésben vagy projektmunkákban, valamint a szakmában dolgozó végzett hallgatóink is gyakran működnek együtt a képzésben résztvevő diákokkal.

Milyen arányú a szakmában való elhelyezkedés? Hogyan építhetek kapcsolati tőkét?

A tanulmányok alatt több közös óra van más évfolyamokkal és más szakterületen tanuló hallgatókkal is, ahol széles kapcsolati tőkére tehetsz szert. Számos példa van arra, hogy a tehetséges és szorgalmas tanulókat, az aktívan a piacon dolgozó tanárok, már a képzés évei alatt beemelnek a munkaerőpiacra, vagy a hallgatók együtt dolgoznak projekteken, amikből remek kollaborációk vagy közösen alapított cégek jönnek létre. Az elhelyezkedési arány nagyon változó, a divatipar helyzete itthon és külföldön befolyásolja. Tágabbak a szakmai lehetőségek, ha valaki divatmárka létrehozását tűzi ki célul. Egyéni felkérésre segítjük az önálló vállalkozást választókat, brandépítés, menedzsment, kommunikáció területen. Rendszeresen küldjük nektek a beérkező megkereséseket, munkalehetőségeket, pályázatokat, és hirdetünk szakmai szimpóziumokat, ahol lehetőséged van mielőbb bekerülni a szakmai véráramba.