Leichtman Erna

kulturális antropológus
@

Minden kultúra, minden társadalom mesél: magáról, értékeiről, rítusairól, tereiről. Én ezeket a meséket keresem, figyelem, gyűjtöm, elemzem, tanulok belőlük és igyekszem a tapasztalataim rendszerbe foglalva megosztani másokkal. Az ember sosem független az őt körülvevő világtól, közösségtől, terektől, tárgyaktól, sem egyiket, sem másikat nem lehet önmagában vizsgálni. A művészetek és tudományterületek együttműködését tartom a megértés kulcsának, a kultúrák együttműködését pedig a jövőének.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani?

A KREA egy sokszínű alkotó közösség, ebben a diverzitásban van az ereje. Szeretem megélni, ahogy a különféle elképzelések összeállnak egy egységgé, miközben az együtt gondolkodás, együtt alkotás során folyamatosan tanulnak, fejlődnek a hallgatók és az oktatók is.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Hiszem, hogy a tervezés sosem öncélú, középpontjában maga az ember áll, az ember, mint biológiai és kulturális lény, aki a célközönség és maga a tervező, tervezői csapat is. Így egyszerre kell objektívnek és szubjektívnek lennie, intuitívnak és átgondoltnak, egyszerűnek és összetettnek. A különböző aspektusokban, a végtelen sokszínűségben rejlik a kreativitás. A holnap tervezőinek nagy szerepük és felelősségük van a világ alakításában, terveikkel hatást tudnak gyakorolni társadalmunkra. E tervek alapja a jól átgondolt koncepció, melyek kialakításában nyújt rendkívül nagy segítséget a kulturális antropológia.  

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

A jól átgondolt koncepcióban összpontosuló tervezői felelősség fontosságát szeretném hangsúlyozni. Mindig sok különböző szempontot vegyenek figyelembe, legyenek kíváncsiak, mélyrehatóan és ítélkezés nélkül tanulmányozzák a témájukat, közösségüket, hogy az összetett társadalmi, kulturális kérdésekre és folyamatokra hasonlóan komplex válaszokkal szolgálhassanak. Hisz tudjuk, a jelen megértésétől és jelen döntéseinktől függ a jövő alakítása!

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Enteriőr
Kulturális antropológia
Diploma előtanulmány
Stylist
Kulturális antropológia
Diploma előtanulmány
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon