Rácz Anikó

designer
founder
@ HANNABI
@

A Hannabi brand alapítója és tervezője vagyok, 2010-ben azért alapítottam a márkát, hogy a piacon található befejezett szobrok helyet, tervezhető, élhető és fenntartható kanapékat gyártsunk. Belsőépítészként, megismertem a piaci igényeket és hiányosságokat, a búrorgyártásról pedig egy kis családi vállalkozás tervezőjeként szereztem nagy tapasztalatot, akinek üzlete és műhelye is volt. 2 évig dolgozhattam az Elle Dekor magazin stylistjaként, aminek szintén fontos szerepe volt a márka létrejöttében, és nagy örömmel tölt el, hogy ennek a magazinnak, 2023-ban az év a legjobb márkájáért járó díjat átvehettük. Az elmúlt 15 évben, több száz termék született a kezem alatt, aminek a létrejöttét, piackutatás, trendkutatás és számtalan gyártói egyeztetés és fejlesztés előzte meg. Ezeknek a folyamatoknak a magabiztos ismerete, elengedhetetlen egy sikeres tervező számára, ebből a gyakorlatból szeretnék minél többet átadni a leendő tanítványaimnak.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani?

A KREA Design Iskola munkásságát a kezdetektől fogva nagy elismeréssel figyelem. Az itt elsajátítható szakmákon túl, egy progresszív szemléletet tanítanak, ami nagyon sokoldalúan használható, az élet minden területén. Az iskola a tanulók saját belső intuícióira alapozó módszertanának segítségével, kibontakoztatja a hallgatók egyéni látásmódja. Ennek köszönhetően, évről-évre, autentikus hiteles és különleges munkák születnek. Nagyon megtisztelő, hogy tanárként részt vehetek ebben a folyamatban.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Az alkalmazott művészet és a design olyan reflexió, amelyben a felelősség továbbmutat az alkotás és az alkotó üzeneténél. A folyamatot végigköveti egy, az aktualitása kontextusába helyezett felelősségteljes forráshasználat, a célja pedig, hogy a legjobb tudásunk szerint nyúljunk hozzá a rendelkezésünkre álló javakhoz, legyen az egy alapanyag, egy gép, vagy egy ember munkaideje, hogy ezáltal időtlen értéket hozzunk létre. Ennek a szemléletnek és témának szentelem a munkáim, ez a legfontosabb motivációm is; egy élhetőbb és egyszerűbb minőségbe emelni a hétköznapokat, amiben mindenki a lehetőségeihez mérten, kevesebbet és jobb minőségben fogyaszthasson. Meggyőződésem, hogy ez a fenntartható jövőnk záloga.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Segíteni szeretnék újrahuzalozni, a felgyorsult, impulzus döntések mentén haladó fogyasztó társadalmunkba, a környeztünk tudatos építésének, fontosságát, elfogadva azt a tényt, hogy gazdasági érdekek mentén működő, társadalom vagyunk. Egy szemléletet szeretnék átadni, amivel, egy jobb minőségben, valós biológiai, és érzelmi  igényekre alapuló,  törődés-kötődés mentén, egy etikusabb szinten lehet kapcsolódni, a tárgyainkhoz és környezetünkhöz, segíteni a jövőben az erre nyitott ügyfeleiket.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Nekünk kreatívoknak van egy varázsceruzánk a fogyasztói társadalomhoz, hiszen az emberek az általunk közvetített trendek és értékek mentén vásárolnak. A környezetszennyezés ugyanis, a fogyasztói társadalom betegsége, sokan vagyunk és nem etikusan fogyasztunk. A tervezők feladata túlmutat a jövőben a formaterveken és gyártástechnológia mechanizmusokon. A személyes terek és tárgyak fontosságának edukálásától, a mögötte lévő társadalmi szintű érzelmi, biológiai és mentális szükségletek, hiányosságok feltérképezéséig és “gyógyításáig”,  mert az élettereinktől éppúgy elidegenedtünk, mint az anyatermészettől. Ha azt a ceruzát jó mértékkel és értékkel használjuk, többet tehetünk a jövőnkért, mint gondolnánk.

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Enteriőr
Fenntartható design - Formatervezés
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon