Benus Dániel

divattervező
co-designer
@ Kata Szegedi
@

A Kata Szegedi márka társtervezőjeként elsősorban a kivitelezéssel, a kreatív technológiai megoldásokkal foglalkozom, amely minden egyes kollekciónál komoly kihívást jelent, és amit a mai napig a legnagyobb lelkesedéssel csinálok. Tervezőtársammal, Katával arra törekszünk, hogy ötleteinket szoborszerű tárgyakként értelmezzük, és ebben a szellemiségben valósítsuk meg őket. A fő inspirációt számomra a budapesti lét, az itteni kortárs képzőművészet és zene jelenti, amely szerves részét képezi munkámnak, akár együttműködések formájában. 2011-ben a Fashion Awards Hungary díjátadón megnyertem az év fiatal divattervezője díjat, 2022-ben pedig a Kata Szegedi brand kapta az év női ruha tervezője díjat. Jelenleg a Budapest Central European Fashion Week-en és a Milan Fashion Week-en mutatjuk be kollekcióinkat.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani? 

Nekem egy régebbre visszanyúló kapcsolatom van a KREA-val. Sajnos nem itt tanultam, de tervezőtársam és legjobb barátom, Kata igen. Ennek köszönhetően időm egy részét itt töltöttem, az igazgató később már úgy kezelt engem is mintha hallgató lennék. Beleláttam az iskola életébe, ösztönzőleg hatott rám, hogy az itt tanuló diákok mekkora sikereket képesek elérni. Ez a kötődés sokat számított, amikor elkezdtem tanítani.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Általában egy beszélgetéssel indul, hogy milyen hatások érnek minket a közvetlen környezetünkben vagy akár egy távolabbi utazás során. Szerencsére elég sok inspiráló ember és történés vesz körül engem/minket, így gyakran születnek jó ötletek, amiket be tudunk építeni a márka DNS-ébe, ami így mindig képes formálódni.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak? 

Először nagyon izgultam, amikor elkezdtem tanítani. Főleg a vizsgákon, mert ott van a többi szakoktató is, és ilyenkor én is szembesülök a munkám eredményével. Aztán jöttek a pozitív visszajelzések először a tanulóktól, majd a tanároktól, ami megerősített abban, hogy jól csinálom. Igyekszem mindig a lényegre koncentrálni és átadni. Próbálok felkészíteni mindenkit ennek a szakmának a jó és rossz oldalára, olyan helyzeteket teremteni, ami a való életben is megtörténhet. Megosztom velük a saját tapasztalataimat, mert az mindig inspirálóan hat rájuk.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Őszinte meggyőződéssel kell hinni abban, amit csináltok, kicsit talán megszállottnak is kell lenni. Enélkül könnyen el lehet terelődni olyan irányba, amit valójában nem is szeretnétek.

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Divat
Divattervezés
Kivitelezési gyakorlat
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon