Ruzsenszki-Zámbó Viktória

divat-stílusszakértő
Co-founder
@ Pest Vármegye Szépe verseny
@

A sokrétű divatszakmát már több oldalról is kipróbáltam, mégis a tanítás a szívügyem. 18 éve kezdtem el az oktatást, Divat-és stílustervező szakos osztályoknak, ahol viselettörténeti és stílustan órákat adtam. Jelenleg is fut olyan divatképzés, ahol az általam írt stíluskönyvből tanulnak a diákok, illetve második oktatói könyvemet is elkezdtem írni, a nagymúltú divatházak történetéről.
A tanítás mellett párhuzamosan gyakorlati síkon is tevékenykedem. Divatbemutatók megszervezésével és lebonyolításával foglalkozom, illetve divatfotózásokon felelek a modellek külső megjelenésért.
A Femcafe női portálon megjelenő rovatomban a nagy múltú divatházak történetét osztottam meg olvasóimmal, emellett Star Style néven, stílus cikkeim is megjelentek, ahol hírességek gardróbját elemeztem. A VIASAT Trendközelben című műsorában beszéltem az aktuális irányzatokról. HOT magazin címlapok, és belső divatanyagok.
A Pest Vármegye Szépe verseny társalapítójaként és szakmai koordinátoraként immár 6. éve vagyok felelős a szépségversenyért.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani?

Számomra a KREA a kezdő alkotók fellegvára.
A diákok megkapják azt a fajta háttértudást,  amivel nyugodt szívvel és büszkén engedjük ki Őket a ,,nagybetűs,, életbe, és sokuk sikereket érnek el a szakmában. Kollegáim olyan elismert szakemberek, akiket a képzés során is megemlítek, ezzel megerősítve a diákokban azt, hogy a lehető legjobb helyen vannak, és a legjobbaktól tanulnak. Mindemellett az iskola felszereltsége biztosítja az oktatás minőségének lehetőségét.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Nem vagyok tervező, de a kérdésben benne van a válasz. Esszencia, amelyben benne van a lényeg, amely nélkül a Tervezői stílus nem létezhet, és ami megkülönbözteti az alkotókat egymástól.
Szeretem a munkám, és onnantól kezdve, hogy nem munkának fogom fel, ad egy óriási szabadságot.  Jót tenni jó, pláne ha az ember szívvel-lélekkel, alázattal, és maximalizmussal csinálja.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Szeretném, hogy a divatra érzékeny fiatalok nem csupán ruhákban, cipőkben és egyéb kiegészítőkben látnák a szakma szépségét. Fontos, hogy figyeljék meg az öltözködéskultúra kezdetét, a folyamatos változását és annak fejlődését. Szeretném, hogy hallgatóimnak Dior-ról ne egy parfüm jusson eszükbe vagy Balenciaga-ról egy sneakers. Fontosnak tartom a nagy múltú divatházak történetéről beszélni, mert úgy gondolom a legnagyobb tervezők életútja, munkássága és stílusjegyei példát és irányt mutatnak, valamint ízlést formálnak a jövő tervező nemzedék számára.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Hiszek abban, hogy egy kiváló szakember elméleti és gyakorlati tudása alapján tud igazán hitelessé és sikeressé válni.
Egy brand felépítéséhez fontos, hogy a tervezői folyamat minden lépésével tisztában legyen a tervező! Legyen tudása a divattörténethez és annak folyamatos alakulásához. Legyen tisztában  a divatfogalmakkal, legyen rálátása az aktuális irányzatokra. Törekedjen a tervezhetőségre, látványosságra, egyediségre. Legyen KREAtív,  ötletgazdag, amit illusztrál, majd megalkot. Legyen egy saját stíluseleme a kollekcióinak, ami majd a brand védjegyévé válik.
Mindezt tegye szívvel és alázattal, mert ez a legfontosabb!

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Divat
Viselettörténet
A XX. századi divattörténet
Stylist
Viselettörténet
A XX. századi divattörténet
Smink
Viselettörténet
A XX. századi divattörténet
No items found.
modal bezárás ikon