Anda Emília

Divattervező designer
Owner
@ ANDA
@

Építészeti tanulmányaim után a MOME textil szakán szerzett mesterségbeli tudásomat a konceptuális divat, az avantgarde design szellemiségében próbálom helyzetbe hozni. 1996-ban indult ANDA márkámmal 2000-óta szezonról-szezonra részt veszek a Párizsi Divathét egyik legfontosabb kiállításán, ahol üzletek és concept-store-ok rendelik kollekcióimat a világ számos pontjáról Amerikától, Európán át Ázsiáig. Fontos számomra a nemzetközi platformon való folyamatos megjelenés és megmérettetés, mert így tudom elhelyezni magam egy szigorú szakmai elvárásokkal működő, verseny-orientált nemzetközi piacon.

Természetesen érdekel a munkám itthoni megítélése is, a 2004-ben induló Fashion Awards Hungary "Az Év divattervezője" díját elsőként vehettem át, amit 2014-ben újra nekem ítélt a hazai divatszakma. 2012-ben “Galaxy” című projektemért Formatervezési Nívódíjat kaptam.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani? 

Több mint 10 éve tanítok a KREA-ban. Kezdettől fogva az egyik legfontosabb dolog számomra az a progresszív, nyitott, alkotói szemléletre épülő kreatív gondolkodásmód, ami az iskola szellemiségét alapvetően meghatározza, valamint az a rugalmasság, minőség fókuszú értékrend, ami kiváló alapot ad az innovatív, a jövőbe mutató design szemlélet kibontakoztatására.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Számomra az egyik legfontosabb a kreatív véleménynyilvánítás szabadsága, a nyitottság és az egyéni identitás megfogalmazása. Munkáimban, kollekcióimban egyfajta strukturális mélységgel, konstrukcionális formaalakításra törekszem, melynek fókuszába a szabászati absztrakció, a konstrukció - dekonstrukció, a tudatos szín és anyaghasználat és megvalósítás harmonikus egységére való törekvés áll. Mindez lehetőséget ad számomra a tervezői koncepcióm vizuális közvetítésére.

Szeretnék egy alternatívát állítani az aktuális, hivatalosan deklarált trendek mellett, a fast fashion, az értelmetlen luxus és a “trófeás" öltözködés ellenpontozására.

Nem tudom megmondani, hogy a divat milyen legyen, de azt igen, hogy milyen lehetne...

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak? 

Szeretném a progresszív látásmódot a hallgatóimnak átadni a művészet, a design és a divat vonatkozásában, ami elsősorban a kreatív gondolkodásmód, a kreatív kultúra, a múlt és jelen értékeinek tiszteletben tartása mellett, alapvetően egy újító szellemiség irányába mutat. Ennek fókuszában az érték és a minőség hangsúlyára épülő kreatív gondolkodás áll, lehetőséget adva az individuális önkifejezés vizuális megfogalmazására és közvetítésére.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy céljuk elérése érdekében nem elég a tehetség! Iszonyú szorgalmasnak, állhatatosnak és kitartónak kell lenniük! Fontos a flexibilitás, a nyitottság, a hangsúlyok és persze a tisztelet másokkal és saját munkájukkal szemben… és nagyon fontos, hogy meg kell tanulni néha nemet mondani!

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Divat
Divattervezés
Diploma tervezés
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon