Tombor Sarolta

national makeup artist
national makeup artist
@ Lancome
@

1990-óta vagyok a szakmában, amit kozmetikusként kezdtem el, de már akkor is nagyon érdekelt a sminkelés, ezért autodidakta módon képeztem magam. Ugyanebben az évben a Lancome-nál kezdtem el dolgozni, ahol már professzionális szakmai képzéseken vettem részt, és a márka national makeup artist-ja lettem, amit azóta is képviselek. Volt szerencsém olyan neves szakemberektől személyesen tanulni, mint Fred Faruggia, Gucci Westman és  Lisa Edridge. Ők mind a hárman jelentősen formálták a stílusom és technikai tudásom. Szakmai karrierem elég sokrétű, mivel mindent csinálok, amit egy sminkes szokott: képviselek egy márkát, filmek, reklámfilmek és divatbemutatók, címlap és editorial fotózások vezető sminkmestere vagyok, de Red Carpet és menyasszonyi sminket is készítek. 5 évig voltam a Budapest Central European Fashion Week vezető makeup artist-ja, de szintén megtisztelő volt számomra, amikor kétszer is elismerték a munkámat ‘Az Év Divatsminkese’ Fashion awards díjjal.

Miért szeretsz a KREA-n tanítani?

40 éves koromban rájöttem, hogy az addig szerzett tapasztalom és tudásom már érdemes arra, hogy továbbadjam a jövő szakembereinek. 2008-ban tehát, a KREA újonnan induló Sminkes képzés szakmai vezető tanára lettem, ami azért is volt rendkívül izgalmas, mert az elejétől én alakíthattam ki az oktatási struktúrát. Szerencsés vagyok, mert a KREA egy olyan támogató közeg, ahol teljesen szabad kezet kapok abban, mit és hogyan tanítok, illetve ahol intellektuális és érzelmi kapcsolódás alakult ki a vezetőséggel, kollégákkal és tanítványokkal, ezzel rendkívül közvetlenné és családiassá téve a viszonyt a mai napig. Az elmúlt évek tapasztalata pedig megmutatta, hogy ez a közeg és az a metódus, amit felépítettem bevált, mert számos sikeres KREA sminkest kerül ki azóta is az égiszünk alól.

Mi a tervezői hitvallásod? Számodra mi a tervezés esszenciája?

Intuitív és spontán személyiség vagyok. Számomra az alkotási folyamat olyan, mintha felülnék egy gyorsvonatra, ahol az “égi csatornákra” ráhangolódva, szinte gombnyomásra flow-ba kerülök. Alapvetően vezető típus vagyok, de szeretek csapatban dolgozni, ahol könnyen kommunikálok és kapcsolódom kollégáimhoz egy munka során.
Szeretem a könnyedséget, és a sminkben a leginkább a “kommersz” szépség érdekel, ami semmiképp nem öncélú esztétizálgatás. Soha nem egy sémára próbálom megcsinálni a sminket, hanem minden nőben az egyéni szépséget keresem, és azt kezdem el fokozni.
Szakmai védjegyemként azt szoktam említeni, hogy sminkjeim annyira áttetszőek, hogy szinte meztelen az arc.

Mi az oktatói hitvallásod? Mit szeretnél átadni a hallgatóknak?

Autodidakta sminkesként találkoztam a tanulási folyamat összes előnyével és hátrányával. Bár ez egy szabadabb út, de tele van buktatókkal és olyan vadhatjásokkal, amit egy mesternek még időben le kell csippenteni. Szeretném megóvni a tanítványaimat ezektől a hátrányoktól és finoman terelgetni őket technikai, esztétikai és emberi értelemben egyaránt.
Előnyeit ugyanakkor szeretném átadni anélkül, hogy a saját képemre formálnám a hallgatókat. Folyamatosan bíztatom őket, az önálló döntésekre, a szüntelen szabad próbálkozás lehetőségére, ahol egyénileg képesek megoldani az előttük álló szakmai feladatokat.

Milyen mentori útravalót adnál a hallgatóknak? Hogyan tudnád inspirálni a jövő tervezőit?

Az én tanácsom az, hogy: “Make it till you make it”! Egy nagyon „fake” világban nehéz őszinte emberi értékeket képviselni, de én azt gondolom, hogy minden időpillanatban érték a szorgalom, a kitartás, az alázat és a kemény munka. Ha ezt tartjátok szem előtt, akkor biztos, hogy sikeresek lesztek a szakmában. Ha valami nem sikerül, akkor is újra és újra próbálkozni kell! Menni, gyakorolni, jelen lenni és figyelni tovább, mert az érték előbb utóbb megmutatkozik, a tettetés pedig nem fog működik!

TANTÁRGYAK, AMELYEKET TANÍT

Smink
Korsmink
Beauty smink
Sminktervezés és kivitelezés
No items found.
No items found.
No items found.
modal bezárás ikon