SZAKVEZETŐNK AZ ÉV DIVATSMINKESE
2016. szeptember. 05.

Interjút készítettünk az Év Divatsminkesével /Fashion Awards Hungary 2016/ a KREA szakvezetőjével. Tégely Laurát karrierről, inspirációról és a terveiről kérdeztük.

Volt olyan projekt vagy esemény, ami jelentősen befolyásolta a pályád irányát?

A Londonban töltött három évnek óriási jelentősége van, főleg a vizuális látásom és stílusom szempontjából. Ott megerősödött a divatsminkes identitásom, ami azzal jár, hogy már csak bizonyos témájú és jellegű produkciókban veszek részt. Csak arra van már energiám, ami tetszik és inspirál.

Szakmai identitásod és sikered szempontjából kik gyakorolták rád a legnagyobb hatást?

Azt gondolom, hogy a kezdet mindig meghatározó és mivel a pályám elején Tombor Saroltának asszisztáltam, aki az egyik legnevesebb divatsminkes hazánkban, meghatározó volt és a mai napig is hatással van rám. Londonban pedig Fiona Minors tanárom volt az, aki segített beilleszkedni az új közegbe és felfogni hogy hol is vagyok és miért.

Általában honnan jönnek az ötletek a munkához, racionalitás vagy intuíció vezérel?

Inspirál a természet, kultúrák és az emberek és amit az emberek alkotnak. Intuitív személyiség vagyok, mivel nagy jelentőséget tulajdonítok a képzeletnek és kreativitásnak. Viszont ahogy telnek az évek úgy jelenik meg az életemben a tudatosság és a racionalitás fontossága.

Sminkjeid a legapróbb részletig kidolgozottak és átgondolt koncepcióról árulkodnak. Hogyan dolgozol ki egy ötletet, mi a munkamódszered? Mindig ugyanazokhoz az eszközökhöz nyúlsz vagy a tervezés folyamata időről időre változik?

Mindig más, attól függően kinek dolgozom, mi az elvárás és hogy milyen kedvem van vagyis mennyire inspirál az amin dolgozom. Az eszközök és a módszerek így változatosak. Ha valami nem igényel különösebb előkészülést, akkor helyszínen munka előtt összedugjuk a fejünket elmondjuk ötleteinket és abból születik meg a koncepció. Viszont ha kreatív megoldást várnak akkor képes vagyok napokig nem aludni és kutató munkát végezni, „képzelődni”, tervezni. Hiszek a hosszú tervezési folyamatokban, az inspirálódástól kezdve a kutatáson át a megvalósításig.

Annak érdekében, hogy professzionális legyen egy projekt biztos szükséges a folyamatok koordinálása, art direkciója. Vonz ez a feladatkör? Vannak munkák, amikben art direktorként veszel részt vagy tervezed, hogy kipróbáld magad a területen?

A diplomamunkámnál Londonban kipróbálhattam milyen lennék művészeti vezetőnek. Nagyon tetszett és sokszor éreztem azóta is, hogy komolyabban kéne foglalkoznom ezzel. Volt egy-kettő produkció ahol ezt az ambíciómat kamatoztathattam. A Krea Divatsmink szakán is ez az egyik feladatom a vizsga projekteknél, és ezt nagyon élvezem.

Jelenleg milyen kihívást látsz magad számára a legfontosabbnak?

Fontos, hogy azt csináljam, amiben hiszek. Szakmailag, életmódilag és emberileg is olyan közeggel és motivációkkal szeretnék rendelkezni, amivel nemcsak én hanem a környezetem is gazdagabb. Meg kell tanulnom helyesen kommunikálni a külvilág felé, azt aki vagyok és ehhez meg kell találnom a megfelelő eszközöket.

Voltak olyan személyes céljaid, amik különösen nagy jelentőséggel bírtak a karriered során?

Sminkes szerettem volna lenni és ahogy elindultam ezen az úton, sokféle cél lebegett a szemem előtt, ahogy szélesedett a látóköröm. Az a személyes ambícióm , hogy karrierem nemzetközi szintre emeljem eljutatott Londonig, ahol nagyon fontosnak tartottam a munka mellett, hogy amit kint tapasztaltam hasznosítsam a Divatsmink szakunk fejlesztésében is. A szakmai önmegvalósítás és az oktatásban való részvétel fej-fej mellett haladnak a kezdetektől.

Azóta rengeteget tanultam magamról, amellett hogy a világról is. Megismertem a határaimat és az igényeimet. Nem kis feladat volt felismerni a különbséget, hogy mit csinálok tiszta szívből és mi az, amit csak egóból, ki vagyok én és ki az, akinek azt akarom, hogy a külvilág lásson. Ezek a kérdések egyre többször merültek fel bennem és a válaszok nem azonos cél felé mutattak. Most visszaköltöztem Budapestre és a célom itt megvalósulni a valóságban.

Mit üzennél a jövőben divatsminkesként érvényesülni vágyóknak?

A Kreában megtudják. :)

Megtetszett a szak?
Jelentkezz hozzánk és kezd el a szakot már a következő félévben!
Hírlevél
Hogy mindig tudd, mi történik a KREÁ-ban.
FELIRATKOZOM
Social KREA