ART díj - Az év diplomája 2022
2022. október. 14.

Újabb szakmai elismerés! Szép Tamás illusztrátor hallgatónk diplomája nyerte el 2022-ben az Arany Rajzszög Társaság „Az év diplomamunkájáért” díját. Az idei pályázaton az ország számos egyeteméről és főiskolájáról több mint 100 pályamunka közül választotta ki anonim módon a zsűri a legjobbakat, amivel a KREA immár zsinórban 3. éve hozza el ebben a kategóriában az első helyet. Büszkék vagyunk végzett hallgatónkra, aki az alábbiakban így ír saját munkájának inspirációjáról:

A diplomamunkám, Csányi Vilmos A bábosok című – gondolatoktól igen gazdag – regénye volt. A tervezéshez hozzátartozott az illusztrációk elkészítése, a könyv szerkezetének kialakítása, – mindez magas tipográfiai igényességgel – és a témához kapcsolódó POS anyagok tervezése. 

Csányi Vilmos regénye a modern kapitalista létről filozofál, kultúrantropológiai
és – meglehetősen – kritikus szemléletmóddal megközelítve azt. A filozofikus eszmefuttatást, a szerző egy békés, erőszakmentes törzs és a város szembenállásán keresztül szemlélteti az olvasóval. A könyvet áthatja az anarcho-primitivista és a Rousseau-i humanista filozófia, így számomra egyértelmű volt, hogy a primitivista képzőművészetből inspirálódva alakítsak ki, egy a könyv hangulatára reflektáló stílust és hangulatvilágot. A könyvben a város ridegnek és falanszterinek jelenik meg, így a brutalista építészet erősen inspirálta munkámat. Az illusztrációk stílusára jellemző még az organikus és a geometrikus formák találkozás, ami szimbolizálja a város kimértségét, a természet nyersességét – és ezek ellentétét. Mivel a groteszkség sem áll messze a könyvtől, ezért az illusztrációk kaptak egy ehhez méltó ízt is.

Diplomamunka címe és témája: Csányi Vilmos – A bábosok KREA X Openbooks. Könyvtervezés és hozzá tartozó POS anyagok készítése.

Konzulens: Herbszt László

Megtetszett a szak?
Jelentkezz hozzánk és kezd el a szakot már a következő félévben!
Hírlevél
Hogy mindig tudd, mi történik a KREÁ-ban.
FELIRATKOZOM
Social KREA