Grafikus középszintű
a képzésről

Grafikus szeretnél lenni, de szeretnéd először megtapasztalni, mennyire áll hozzád közel ez a szakma? Próbáld ki magad, ismerd meg a reklámgrafika különböző műfajait! Kezdd el a képzést, és ha a következő fokozatban szeretnél csatlakozni a felső szintű designer képzéshez, megteheted!

A grafikus szakon végzettek tanulmányaikat vagy a Tervezőgrafikus és webdesigner szakon, vagy a 2020 őszétől indulő Illusztrátor szakon folytathatják. 

Nézd vissza a rendkívüli helyzet miatt online megtartott grafika szakos tájékoztatónkat, amelyet Nemes Mara igazgatónk az otthonából közvetített. A videót az alábbi linken éred el.

Nyilvántartásbavételi szám
Grafikus: E-000458/2014/A003 Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E-000458/2014
Megszerezhető végzettség minősítése
Grafikus 54 211 04 középfokú OKJ állami bizonyítvány és Europass bizonyítvány-kiegészítő
Alkalmak
2-3x3-6 óra/hét
Időpontok
16.30-21.15/nap
Képzési idő/hét
4 félév
Összes óraszám
960
Képzési díj
380.000 Ft (áfamentes)/félév A félévente fizetendő képzési díj a képzés ideje alatt nem változik.
felvételi követelmények
 • FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK GRAFIKUS KÉPZÉSRE
 •  

  1. Érettségi bizonyítvány. (Amennyiben a felvételi időpontjáig nincs meg, elegendő bemutatni a szeptemberi tanévkezdéskor.)

  2. Egészségügyi alkalmassági nyilatkozat. Foglalkozás egészségügyi engedéllyel rendelkező szakorvos által kiállított egészségügyi alkalmassági igazolás. Az ehhez szükséges űrlap letölthető innen.

  3. Motivációs levél. Tartalma: személyi adatok, iskolai tanulmányok, esetleges szakmai előélet, a szak választásának indoklása, kedvenc hazai és nemzetközi tervezők, szakmai fórumok és médiumok ismertetése, egyéni jövőkép bemutatása.
  Terjedelme: maximum 2db A4-es oldal

  4. Rajzmappa bemutatása. Tartalma: kockológia, natura, drapériarajz, alakrajz, portré szabad összeállításban. Mennyisége: 15-20 db rajz. (Az online felvételi esetén kérjük, ezt elektronikusan küldd el nekünk a vizsga előtt!)

  5. Vizuális Önéletrajz. Készíts álló vagy fekvő formátumú, színes vagy fekete-fehér kompozíciót életed egy-egy fontos történésének felhasználásával. A lapon legyenek szöveges és képi elemek, utóbbinál felhasználhatók fotók vagy szabad kézzel, illetve számítógéppel készült saját (!) illusztrációk. A feladat megközelíthető manuális és/vagy számítógépes grafikai megoldásokkal, és a tipográfiai kifejezőeszközök is fontos szerephez juthatnak A feladat lényege, hogy a felület képi, grafikai igénnyel készüljön, nyújtson vizuális élményt egy külső szemlélő számára is, tehát nem fényképalbumot várunk, hanem izgalmas grafikai lapot. A felvételi vizsgára 1 db terv elkészítése a feladat.
  Beadható / feltölthető PDF vagy RGB jpg formátumban.
  Méret: A4, felbontás: 150 dpi
  A manuális eszközökkel készült kép digitalizálásához használható scannelés, fotózás.

  6. Betűkompozíció. Készíts álló formátumban, saját neved betűinek felhasználásával betűkompozíciót, figyelembe véve alapvető kompozíciós elveket (kontrasztok, ritmus, stb.). Feladat a neved betűivel szabadon játszva, azokat együtt, külön-külön, betűsort alkotva vagy azokból szöveg textúrát készítve, a betűket grafikai elemekként értelmezve, vizuálisan izgalmas, színes vagy fekete-fehér tipo-grafikai lapok létrehozása. Ha a kompozíció úgy kívánja, az egyes betűk természetesen ismétlődhetnek is. Elsődlegesen létező (megtervezett) betűtípusok használata a cél, de elképzelhető szabadabb (festett, rajzolt) betűhasználat is, ha az tipográfiai igénnyel készül. Fontos, hogy csak tipográfiai eszközök (betűk és más tipográfiai jelek) használata lehetséges, képi elemek (fotó, illusztráció) használata nem megengedett, kivéve, ha a fotó vagy illusztráció a neved betűjét tartalmazza. A felvételi vizsgára 3 db terv elkészítése a feladat.
  Beadható / feltölthető PDF vagy RGB jpg formátumban.
  Méret: A4, felbontás: 150 dpi
  A manuális eszközökkel készült kép digitalizálásához használható scannelés, fotózás.

  7. Plakáttervezés.Tervezd meg első saját kiállításod plakátját! A plakát lehet színes vagy fekete-fehér, vizuális kifejezőeszközök használatában megkötés nincs. Készülhet digitálisan vagy manuális eszközökkel, illetve a kettő ötvözésével.

  Kötelező elemek:
  A plakát címe / legfontosabb szöveges része: First (írható kis- vagy nagybetűvel, vagy számmal, angol helyesírás szerint. )
  Egyéb kötelező szövegek:
  – XY (saját név) grafikai kiállítása
  – Megnyitó: 2020. október 9. 18.00
  – A kiállítás megtekinthető: 2021. január 5-ig.
  Fontos szempont a plakát műfaji sajátosságainak figyelembe vétele, alapvető kompozíciós elvek alkalmazása (kontrasztok, ritmus, stb.) Legyen modern, friss, korszerű.
  Beadható / feltölthető PDF vagy RGB jpg formátumban.
  Méret: A3, felbontás: 150 dpi
  A manuális eszközökkel készült kép digitalizálásához használható scannelés, fotózás.

  8. Felvételi elbeszélgetés - Kötetlen személyes elbeszélgetés (max.10–15 perc), ahol megismerjük a jelentkező rátermettségét, motiváltságát, kulturális tájékozottságát és érdeklődését. Ezt a felvételi feladatok közös megtekintése követi.

  ALÁBBIAK NEM KÖTELEZŐ ANYAGOK

  9. Szakmai portfólió.

elméleti és gyakorlati tantárgyak
Művészettörténet
Grafikatörténet
Betűtörténet
Szakelmélet
Tipográfia
Kortárs tipográfia
Nyomdatechnológia
Számítógépes programismeret
Illusztráció
Rajz
Festés
Színtan
Formatan
Reklámelmélet
Marketing
tervezési tárgyak
Logó- és arculattervezés
Tipográfia gyakorlatok
Kiadványtervezés
Plakáttervezés
Magazintervezés
Csomagolástervezés
Könyv, könyvborító tervezése
Reklámkampány tervezése
Megtetszett a szak?
Jelentkezz hozzánk és kezd el a szakot már a következő félévben!
Hírlevél
Hogy mindig tudd, mi történik a KREÁ-ban.
FELIRATKOZOM