KREA » Oktatás » Képzések » Lakberendező

Lakberendező

Megszerezhető tanúsítvány minősítése
Akkreditált középszintű tanusítvány (4 félév)
Lakberendező OKJ állami bizonyítvány és EUROPASS állami bizonyítvány (2 félév), előfeltétel: dekoratőr OKJ állami bizonyítvány (4 félév)

Továbbtanulási lehetőségek
Enteriőrdesigner szak (4 félév)
Enteriőrstylist szak (2 félév)

A lakberendező lakberendez. Ez ilyen egyszerű. Látszólag. De ha egy kicsit jobban belegondolunk, hogy voltaképpen mit is csinál egy lakberendező, amikor egy lakot (lakást, házat, palotát, kastélyt stb.) kell berendeznie, akkor már kicsit nehezebb a válasz. A könnyebbség kedvéért próbálkozhatunk úgy is, hogy mit nem csinál, hiszen a lakberendező nem építész, nem belsőépítész és nem is bútortervező, viszont az, amit csinál, érintheti mindegyik (részben) rokon szakma tevékenységi körét: például kismértékben beleavatkozhat a térszerkezet építész által meghatározott tagolásába és - ha van hozzá elég tehetsége meg bátorsága - akár egyszerűbb bútorokat is tervezhet. Ugyanakkor a lakberendező mégsem elsősorban ezt csinálja, hanem valami mást, amihez a szakmai tudás mellett biztos ízlésre, nagyon jó kommunikációs készségre és meggyőző - bizalmat ébresztő - fellépésre is szüksége van. Ez persze másnak sem árt, de nála szinte elengedhetetlen! A lakberendező ugyanis a lakás használójának bizalmasa is. Talán azért, mert ő az, aki a leginkább beleavatkozik a lakók térhasználati szokásaiba, esetleg egészen a kanapéra kerülő díszpárnák színvilágát és anyagát is érintően. Mindezekhez térlátással, szín- és formaérzékkel, rajzkészséggel kell rendelkeznie, el kell tudni igazodnia a stílusok és a divat világában, elmélyülten kell ismernie az emberek kulturális, életmódbeli és térhasználati szokásait, általában otthonosan kell mozognia a kultúra világában, hogy képes legyen kulturált otthonok teremtésére, és - sok egyéb mellett - azzal is tisztában kell lennie, hogy az, amit egy-egy alkalommal létrehozott - békét teremtve a mozgékony és tünékeny tárgyak, formák stb. között - könnyen elenyészik... Ilyenkor azonban megint szükség van arra, hogy valaki újra "rendet" teremtsen... S ekkor a lakberendező újra lakberendez.

Lehet, hogy a lakberendezők voltaképpen a boldogtalan Sziszifusz király immáron boldog lányai és fiai?

Szalai András művészettörténész


Kortárs építészet Kortárs design Művészettörténet Bútorstílustörténet Épület-szerkezettan Épületgépészettan Tértan, műszaki rajz Anyagismeret Tervezés szakelmélet Lakberendezési ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Mintatervezés Szakgrafika, Térábrázolás Vizuális kommunikáció Rajz Színtan Nyelvismeret (angol vagy olasz) * Belsőépítészeti tervezés Stílustervezés Textiltervezés
Magyarázat:
* Kizárólag a nappali tagozatos diákok tanulják órakeretben. Tandíjuk tartalmazza a nyelvoktatás díját is, vizsgadíj nélkül. Az esti tagozatos diákok órakereten kívül tetszőleges ütemben szerezhetik meg az általános nyelvismeret nyelvvizsgát, amelynek díját a tandíj nem tartalmazza.
Képzési forma Tagozat Képzési idő (félév) Óraszám / Félév (Összes óraszám) Felvételi Tandíj (félév)
AK esti* 2-4 240 (480-960) motivációs levél***, felvételi elbeszélgetés 260.000 Ft
AK nappali** 2-4 300-350 (600-1400) motivációs levél***, felvételi elbeszélgetés 350.000 Ft

Magyarázat, rövidítések:
AK: középszintű alapképzés
* Igény szerint bizonyos órák délelőtt is látogathatók
** nappali tagozatra kizárólag tanulói státuszú vagy kötetlen munkaidőben dolgozó diákok jelentkezhetnek, a délutáni elfoglaltság miatt
*** a motivációs levél tartalmát lásd a Felvételi követelményrendszer menüpontban

A Felvételi követelményrendszer az alábbi linken elérhető!


A Kreában végzett lakberendezők folytathatják tanulmányaikat enteriőrtervező vagy enteriőrstylist szakokon, ha sikeres felvételi vizsgát tettek. A felvételi vizsga anyaga enteriőrtervező és enteriőrstylist szakokon a diákok tervezési portfóliója.
Más lakberendező iskolában végzett tanulóknak is lehetőséget biztosítunk továbbtanulásra. Amennyiben színvonalas szakmai portfóliója megfelel a felvételi elbeszélgetésen, felvételt nyer a lakberendező szak 2.évfolyamára. Folytathatja tanulmányait enteriőrtervező 3. évfolyamán, amennyiben sikeres felvételi vizsgát tesz a lakberendező 2. évfolyamon elkészült tervdokumentáció prezentálásával.
A szakra való jelentkezés esetén a motivációs levelet, és az 50.000 Ft foglaló díját az iskola titkárságán kell leadni.
Az oktatásban és a diákok feladatai során együttműködő partnereink, gyakorlati műhelyek, leendő tervezőink referenciái:

Hannabi
CODE bemutatóterem
Ligne Roset
Do work
BoConcept
Arkhenea Bútorgaléria
Európa Design
Gepetto Design Stúdió
Goa Home
Hephaistos
Innoshop
Kartell Shop
Magma
Mobili Mánia Stúdió
Naphold Otthondesign
Pointzero
Roomba Home Culture
Be Light
SOL-INFO Lámpa Stúdió és Tom Dixon bemutatóterem
Arioso
Artvirág
Arteon Függöny és Lakberendezési Szalon
Kilim a nomád szonyeg
Müller Mónika Enterior
Belvedere Szalon
Ernst Galéria
Studió Agram
ARTKRAFT
IDdesign Hungary
Antikcentrum
Pintér Galéria és Aukciósház
Vibel, Gyerekszoba Másként!

Hallgatói munkák