USE UNUSED AW'17
2017. április. 10.

A 2017-18 őszi-téli kollekció megalkotása során a KREA szakvezetői Godena-Juhász Attila és Tóth András divattervezők Karády Katalin karakteréből és életéből merítettek ihletet. Az 1940-es évek szexszimbólumának rövid, ámde annál sikeresebb karrierben volt része: több mint húsz filmben játszotta a főszerepet, rajongók ezrei igyekeztek utánozni a művésznő összetéveszthetetlen stílusát.

Míg a filmvásznon Karády többnyire a végzet asszonyát alakította, a való életben tartózkodó volt és igen férfiasan öltözködött. Az érzéki nőiesség és a kemény férfiasság eme kontrasztja alkotta a USE Unused kollekciójának kiindulópontját – a sziluettek, a szabásvonalak, az anyagok, a felületek és a színek mind ennek megfelelően kerültek összeállításra.

A kollekció központi sziluettjei a 40-es és 50-es évek ikonikus ruhadarabja, Dior bárkosztümjének formavilágából építkeznek. Találó választás, nem csupán azért, mert a tervezők számára a korszak nagy francia tervezői, Balenciaga, Fath és természetesen maga Dior kifogyhatatlan inspirációforrásként szolgálnak, hanem azért is, mert a bárkosztüm idén ünnepli feltalálásának hetvenedik évfordulóját. Természetesen azonban most is van egy csavar: ebben a szezonban a korszak klasszikus formavilágát szokatlan anyagválasztással /vászon, neoprén, steppelt bársony/ illetve láncokkal, ringlikkel és szegecsekkel korszerűsítette a két tervező. A derékban szűkített sziluetteket egy másik ikonikus forma egészíti ki, a bőrszárú palazzo nadrág, amely férfias és erőteljes, pont, mint Karády.

Az anyagválasztás is a férfias-nőies ellentétpár játékára épül: lágy és merev, omlós és kemény anyagok váltakoznak a kollekcióban. Az olyan feminin karakterű anyagokat, mint az érzéki, selyemszerű, rojtokkal díszített viszkózt, az áttört csipkét, az omlós cuprót vagy a drámai patchwork műszőrmét olyan maszkulin textíliák egészítik ki, mint a férfi munkaruházatot, az egyenruhák világát idéző vászon, a klasszikus Wall Street stílusú krétacsíkos szövet, az extra nagy léptékű kordbársony, az Eszterházy-kockás jersey vagy éppen a merev tartású neoprének. Sok esetben a feminin sziluettek maszkulin anyagok ellenpontozzák, máskor a klasszikus hangulatú textíliákat a fétisek világából ismert fémkiegészítők dobják fel, amelyek így finom erotikát visznek a kollekcióba. A kollekció néhány kulcsfontosságú darabját szegecsek százai díszítik, amelyek esőcseppek, vagy éppen könnycseppek hatását keltik, utalásként Karády drámai életére és tragikus sorsára. Ezek a ruhadarabok azonban a tervezők kézművesség iránti elkötelezettségét is mutatják: a több száz szegecset egyenként, kézzel vitték fel minden egyes kabátra. Egy másik példa: a bársony kabátokon a steppelés varratai a test vonalait követik, így minden darab egyenként, méret szerint készül.

Mint minden szezonban, idén is fontos szerepet játszanak a kötött ruhadarabok a kollekcióban. Testes kézikötött darabok mellett megjelennek férfias hangulatú bordás kötésű ruhák és pulóverek, illetve egy sor milánói kötött ruhadarab, amelyek kockái és csíkjai rájátszanak a kollekció férfias hangulatára.

A márka DNS-ét képező színek /feketék, szürkék, kékek és bézsek/ mellett a zöld játszik most fontos szerepet: a fűzöldtől az almazöldön át az olivazöldig rengeteg árnyalat megtalálható a kollekcióban. Mély bordók és a hamvas rózsaszín finom nőiességet visznek a kollekcióba, míg a sárga különböző árnyalatai, a konyaktól a mustársárgáig élénkséget kölcsönöznek.

Fotó: Holecz Endre // Mercedes-Benz Fashion Week Budapest 2017

Hírlevél
Hogy mindig tudd, mi történik a KREÁ-ban.
FELIRATKOZOM
Social KREA