CELENI'17
2017. április. 10.

Cselényi Eszter, a KREA ex-hallgatójának 2017-es Őszi/Téli kollekcióját egy olyan időszak igézte meg, ami még ma is jelentősen meghatározza Budapest látványvilágát. A századforduló alatt szapora léptékkel fejlődő gazdaság a kultúra és a művészet felpezsdülésével járt. Fővárosunk az amerikai modernizáció tempójában lüktetett, ez a ritmus pedig mindenhol megjelent, örök nyomait hagyva például az építészeten.

Ezért döntött úgy a tervező, hogy inspirációként egy épületet vesz alapul, amely átívelve egy teljes évszázadot a régmúlt korszakot köti össze a jelennel. Választása a Hajós utca 32-re, a Szedő Házra esett, amelynek nem csak a külleme magával ragadó, de a története is, amit elmesél. Elnevezését a papírgyáros házaspárról kapta, akik az 1900-as évek elején megvásárolták, az akkor még jóval központibb szerepet betöltő Váci körúthoz közel eső telket. Az erre épülő lakóház lényegében minden részletét tekintve tisztán és egységesen szecessziós. A házaspár külön kérésére a virág díszítésekre fektettek nagy hangsúly. Ólom ablakait pedig a méltán híres császári és királyi udvari üvegfestő, Róth Miksa tervezte. A legfelső emeleten egy műterem lakás került kialakításra, innen az a műterem tető, amely az egész lépcsőháznak máig egy egyedülálló rejtélyes hangulatot kölcsönöz. Többek között ez a különleges atmoszféra és ennek eldugottsága ihlette meg a tervezőt, a hosszas kutató munka egyik végső fázisában.

Az ablakokon lévő madár, a lépcsőház padlója, indái és virágai mind egy saját tervezésű printben találkoznak. A kovácsoltvas korlátok szabadon áramló stilizált növényvilág motívumait hímzés formájában került fel a ruhákra. A szecessziós formák /összefutó vonalak, hullámok/ pedig megjelennek a plisszírozásban, valamint egy különleges bordázott elasztikus anyagban. Róth Miksa púder ablakai, a lépcsőház tégla színű kopott falai, a korlát bronzos árnyalatai a kollekció alapszíneit képezik. Az anyag használat és stílus világ pedig arra a korra és benne arra a Szedő feleségre reflektál, aki képzeletünkben itt a jelenben is makulátlan, modern megjelenésű, elegánsan képviselve a rég múlt idők klasszikus értékeit is.

Fotó: Holecz Endre // Mercedes-Benz Fashion Week Budapest 2017

Hírlevél
Hogy mindig tudd, mi történik a KREÁ-ban.
FELIRATKOZOM
Social KREA